Saturday, January 7, 2012

Blackberry oh Blackberry

Assalammualaikum...
Selamat berhujung minggu semua...
mempersembahkan...cewaaahhh.....
gadget terbaru i....
Blackberry Bold...
lagipun hp SE aku yg lama tue,suke buat hal dah,asyik heng jer manjang
tapi aku masih sayang hp SE aku,banyak kenangan/jasa beliau..
(org dah lama upgrade pakai hp canggih aku baru nak pakai)
maklum la baru ade rezeki lebih kan...
biarpun lambat janji dapat merasa jugak kan..

ini lah blackberry aku yg menguji kesabaran aku...
banyak benda berlaku bila aku pakai nih...
dugaan menguji sejauh mana kesabaran 
seorang insan bernama salwa..kekeke
pembelian tanpa dirancang....
mule-mule pg kajang ,pastu 
saje je pergi The Mines saja nak usha2 hp jer...
pastu terbeli plak....nie yg jadinya macam2 perkara.
.maklum la semua buta pasal gadget2 nih,tak pandai sangat

Peristiwa-peristiwa yang tak dapat aku lupakan...

Hari Pertama(3 jan 2012)
 fisrt beli kat hp bb kt kedai gadget dalam The Mines....
bermulalah dugaan aku....

Hari Kedua
Charger tak dapat pakai,
aku cas punya lama satu bar pun tak masuk...
malamnye aku pergi balik kedai tue dengan kawan aku
Safirah tue pun last minit baru bgtau,nasib baik dia tak bz
sbb kak aku tak larat..maklum la tgh sarat dah..
TQ fira..
dah sampai sana
diorang try memang takleh charger rosak & bateri diorang tukar..

Hari Ketiga
Charger buat peel balik ,takleh nak cas jugak,jenuh aku  cari charger membe2 nak try cas..
tak dapat jugak....tghri tue(time lunch) aku pergi balik kt The Mines cakap kat orang tue
aku pergi dengan fizah ,laki dia & anaknye
dia yg nak bawak aku,kesian sbb dia takut aku kena tipu dengan kedai tue, laki dia adam terer sikit bab2 gadget nih..
Terima kasih Fizah & Adam
bila dah sampai 
,aku dah hangin satu badan siap cakap,
"kalau tak elok jugak,aku nak bakar kedai nie
(ganas tak haku)hahaha"
diorang test pun memang takleh masuk,
last2 try charger biase boleh plak...
so diorang bagi aku charger yang dekat accesories blackberry punye..
ok bab bb dah setle ,syukur.....

Hari Keempat
memandangkan aku akan pakai bb tue dengan sim kad lain
aku dengan excitednya membeli la simkad baru dekat Umobile punya
masa hari kedua aku pergi The Mines dengan si fira tue
nie suggest daripada kawan aku,
diorang cakap murah & laju kalau nak bertenet..
so aku pun daftar n dalam masa 24jam sim akan aktif...
cina kedai tue cakap.
tetapi sebaliknya berlaku selepas 24 jam pun sim tidak aktif,
rasenye 36 jam kot..
aku pun call la Umobile servis,hareemmm tidak berangkat...
nak dekat setengah hari aku asyik call jer..
pastu aku try call cina yg aku beli Umobile tue,bgtau dia masalah aku
 dia pun pelik dan mintak no i/c ngan nama...
dia nak check ngan centre
selepas 3 jam,simkad dah aktif....syukur sangat2..
tetapi bukan itue saja
 ade benda pelik sekali lagi berlaku...

aku takleh acces intenet pulak....pelik aku....
pastu kali ke 2 aku call balik cina tue tanye kenapa takbole...
dia pun suruh bawak hp aku ke kedainya semula....
ahh sudaa..xkan aku nak pergi tuk kali ke 4 kot
malas aku nak pergi...
aku pun mintak la tolong kt membe opis aku yang duduk dekat ngan center Umobile tue
esoknya hari sabtu,dia pergi ke Time square
mekasih byk2 yer abg matnor..
jasamu dihargai...

Hari Kelima
dia pun pergi dan call aku bagitau sebab aku takleh bertenet tue
rupa-rupanya plan yang aku ambik tue bukan untuk blackberry punya...adoiiii...
punye sakit hati aku...
cina yang dealer Umobile tue bodoh+bangang tak bgtau...
dia tengok aku masukkan simkad tue depan mata dia..
tapi dia tidak bercakap apa-apa pun...
so aku terpaksa pulak pergi centre Umobile untuk terminate plan aku tue dan ambik yang plan blackberry plak
dah la centrenye jauh dari putrajaya..
Sia-sia aku beli Umobile postpaid tapi takleh pakai...
sekarang nie aku tengah kerunsingaan...
nak pergi sana dengan sape...dengan ape..
maklum la takleh drive kan....
Centre Umobile area KL/SELANGOR hanya di sini jer

Berjaya Time Square,AEON AU2,
1 Utama,Tropicana Mall,Sunway Piramid dan BBT One Bukit Tinggi...

aku pilih nak pergi Sunway Piramid jer kot
dekat sikit dengan Putrajaya...

itu la cite aku,beli dah nak dekat seminggu tapi takleh pakai gak...
susah2 aku pakai la maxis BB plan punya..
dekat pun dekat...kat alamanda jer
tengok la cane nanti...
yang penting nak pi terminate dulu,baru rase lega hati nie...
mintak-mintak Allah permudahkan segala urusan aku
keatas rezeki yang telah dia berikan..
insyaallah..amin

P/S :Antara Maxis/Celcom/Digi/Umobile yang mana murah ek 
plan untuk BB???
rase cam nak pakai prepaid jelah,cam serik jer...postpaid2 nie

8 comments:

Chekgu Azrine said...

kesiannya u.. saya pakai plan digi.. okla sebab coverage kawasan saya ok.. nak tahu the cheapest one.. boleh google kot..

*Ms.Serry Shah said...

yup BB digi rasanye okey... try google Digi sbb dia ada mcm2 plan yg best utk BB. Kat the mines memang bnyak kedai jualBB kan? You beli kat kedai mana 1 eh? and brape current price skrg? email kat fatiehafatie@gmail.com yer. thanks a lot...

diari hati said...

welcome..cian ko waa..dpt pn pki azab..tp xpe..pgalaman jd pgajaran..x kne xtau kan..huhu~ biar satle cpt, xdela mu pening2 nt..

DeQWa said...

Chekgu :digi ok ek..xtau plak xpenah pakai..nnt nk google la..hik hik
Ms sERRY :: ermm,ramai gak ckp digi ok,yup kt the mines byk jual BB..sampai xtau nk pilih yg mana..
last skali pg kedai BSCOM SDN BHD
Fira : hmmmm skrg aku suda pandai pasal bb..so ko kena beli gak la...nnt pindah melaka snng nk bbm..haha

-iLLa- said...

hi..setakat neh i pakai u mobile + bb plan...murah!

diari hati said...

ko nie waa m'gugat keimanan aku la..x mo la, nt dlu..smua tu m'mudaratkn kshtn..hahaha~

deqlis said...

welcome to BB world..

deqlis pakai plan maxis..guna plan BIS tue jimat..

quqeq_aqi_iza said...

lainkali berahsia sgt....ha...kan da mcm2 dugaan...haha

NoVeL Yg AKu Baca 2012- jan 2013

1:Andai Itu Takdirnya *****
2:Cinta Kau Dan Aku *****
3:M.A.I.D ******
4:Ombak Rindu *** jd filem 2011
5:Adam & Hawa *** jd drama 80 ep 2012
6:Kalau Memang Harus Begitu *****
7:Aku Bukan Misstress **
8:Isteri Separuh Masa ****
9: Mampu Mencintaimu ****
10:Sayang Cikgu Ketat-Ketat ****
11:Nah Untuk Awak ***
12:Cinta Yang Kurasa *
13:Kau Kekasihku ***
14:Kasih yang Suci **
15:Seindah Sakura * jd drama tv3
16 :Kau yang Terindah * jd drama tv3
17:Gemersik Kalbu *jd drama tv3
18:Bukan Tak Sudi
19:Semalam yang ku tinggalkan
20:Cintaku Satu
21:Cinta Hatiku
22:Warna Hati
23:Andainya Bukan Untukku ****
24:Shah & Sha ***

##byk lg baca tp dh lupa,tahap best bergntung pd bpe *